Investeer in stages
Toen ik vorige week in Duitsland reed, hoorde ik op de radio een uitgebreid item over eindexamens. In eerste instantie dacht ik dat het, net als in Nederland, ging over de examens van middelbare scholieren. Maar het bleek te gaan over de examens en meesterproeven van de zogenaamde Azubi’s: de Auszubildenden, oftewel praktisch opgeleiden zoals dakdekkers, stukadoors, verpleegkundigen en schilders.
Respect voor praktisch opgeleiden
Opnieuw werd ik mij ervan bewust dat, ondanks inspanningen om het onderscheid tussen hoog- en laagopgeleiden te verminderen, Duitsland al verder is in het waarderen van praktisch opgeleiden dan wij in Nederland.
De discussie over stagevergoedingen
In Nederland is een stagevergoeding niet verplicht. Studenten uit het hbo en wo ontvangen vaak wel een vergoeding, maar voor mbo-studenten is dat lang niet altijd het geval. Dat is vreemd, zeker als je bedenkt dat we juist deze praktisch opgeleide studenten in de toekomst hard nodig hebben. Werkgevers doen hun uiterste best om goed personeel te vinden, met dure wervingsprocessen die vaak meer kosten dan een paar maanden stagevergoeding.
Duitsland als voorbeeld
In Duitsland is het verplicht om Azubi’s te betalen. Ook stagiairs die langer dan drie maanden meelopen, ontvangen daar het minimumloon. Toen ik zelf, inmiddels lang geleden, stage liep in een hotel in Londen, kreeg ik zo’n 150 pond per week. De helft ging op aan huur (oké, het was in Knightsbridge), de rest aan eten, sigaretten en de pub. Toch voelde ik me gewaardeerd en heb ik er veel geleerd.
De investering waard
Werkgevers geven vaak aan dat het begeleiden van stagiairs al veel tijd en geld kost, en dat de productiviteit lager ligt. Maar misschien moeten we een stagevergoeding niet zien als kostenpost, maar als investering. In de ‘war for talent’ is het een uitstekende manier om jong talent aan te trekken en goodwill op te bouwen.
Een blijvende indruk
Wie herinnert zich zijn eerste werkgever niet? Dankzij mijn stage ben ik uiteindelijk ruim tien jaar bij dezelfde hotelketen blijven werken. Die stagevergoeding bleek dus een kleine investering met een groot rendement. Voor zowel werkgever als werknemer.