Onze aanpak
Om aan deze behoefte te voldoen, hebben wij een Economische Foto gemaakt. Onze aanpak bestond uit vijf stappen:
- Kick-off gesprek: We begonnen met een kick-off bijeenkomst met IPF en de provincie Fryslân. Hier bepaalden we de scope, reikwijdte en diepgang van de Economische Foto. We inventariseerden beschikbare databronnen en relevante ontwikkelingen, en maakten afspraken over de beschikbaarstelling van deze data.
- Ontwikkelen van een framework: Op basis van de input uit de kick-off bijeenkomst ontwikkelden we een framework . Dit omvatte de selectie van thema’s (en indicatoren) die de sociaal-economische situatie van Friesland in kaart brengen, zoals brede welvaart, demografische ontwikkelingen, economische dynamiek en arbeidsmarkt.
- Ontwerpsessie: We stelden een eerste versie van het framework op en bespraken dit met IPF en de provincie. Op basis van deze sessie maakten we een definitief ontwerp qua structuur en indicatoren.
- Verzamelen en duiden van de data: We verzamelden de benodigde data en duidden deze in relatie tot beleidskeuzes. Hierbij legden we de nadruk op beleidsrelevantie en handelingsperspectief voor IPF en de provincie.
- Rapportage en presentatie: De uitkomsten van de analyse werden verwerkt in een slidedeck met grafieken en tabellen, voorzien van de belangrijkste bevindingen. We bespraken de resultaten tijdens een bijeenkomst met IPF en provinciale ambtenaren, waarbij we in gesprek gingen over de beleidsimplicaties.
Uitkomsten
De Economische Foto geeft Friesland en IPF een helder beeld van de economische ontwikkeling in de regio. Uit de data blijkt dat de immateriële welvaart, zoals sociale cohesie, levensvreugde, veiligheid en natuurkwaliteit, goed scoort. De materiële welvaart, zoals besteedbaar inkomen, vermogen en arbeidsparticipatie, blijft echter achter.
De vergrijzing zet deze onderdelen (verder) onder druk. De arbeidsproductiviteit en het verdienvermogen zijn lager dan elders in Nederland. Per baan wordt er in Friesland minder waarde toegevoegd. Ook is de beroepsbevolking gemiddeld lager opgeleid, wat leidt tot minder complexe banen die onder druk staan door automatisering en digitalisering.
De werkgelegenheid groeit minder snel in Friesland, maar sommige sectoren zoals industrie, horeca en zakelijke diensten groeien juist harder dan landelijk.
Met deze inzichten kunnen IPF en de provincie data-gedreven beslissingen nemen en nieuw economisch beleid formuleren. De analyse biedt handvatten voor de nieuwe beleidsagenda van IPF en dient als nulmeting voor de monitoring ervan. Door de feiten duidelijk te presenteren, vormt de Economische Foto een sterk fundament voor beleidsdiscussies en onderbouwing van beleid. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van regionaal economisch beleid en de monitoring op de lange termijn.
Wil je ook inzicht de in de economische ontwikkeling van jouw regio? Neem dan contact op met Marnix Bosma.
Lees meer over de Economische Foto