De uitdaging
Een berg aan economische en demografische gegevens analyseren en begrijpelijk presenteren. Dit helpt zowel beleidsmakers als inwoners van Hardenberg om de huidige economische situatie en toekomstige trends te begrijpen. Zo kunnen beleidsmakers data-gedreven beslissingen nemen om de brede welvaart in de regio te vergroten.
Economische Foto
Om deze uitdaging aan te pakken, hebben we een Economische Foto van Hardenberg gemaakt. Deze uitgebreide analyse bestond uit verschillende stappen:
- Demografische ontwikkelingen: We onderzochten de bevolkingsgroei en -samenstelling. We keken naar de verwachte toename van de 75-plussers en de potentiële beroepsbevolking tot 2040.
- Arbeidsmarkt: We analyseerden de samenstelling van de beroepsbevolking, werkloosheidscijfers, opleidingsniveaus en pendelpatronen. Ook bekeken we de kwetsbaarheid van bepaalde banen voor trends zoals digitalisering en robotisering.
- Economische structuur: We brachten de sectorale verdeling van de werkgelegenheid in kaart., Speciale aandacht ging naar sectoren waar extra kennis op gewenst was, zoals landbouw en industrie. We onderzochten ook de bedrijvendynamiek en de groei van het aantal vestigingen.
- Brede welvaart: We evalueerden welzijnsindicatoren, zoals tevredenheid met het leven en gezondheid. Deze vergeleken we met landelijke gemiddelden.
- Centrumeconomie en plattelandseconomie: We analyseerden de werkgelegenheid en sectorale verdeling in zowel het centrum van Hardenberg als het omliggende platteland.
- Onderwijs: We onderzochten de trends in leerling- en studentenaantallen en het gemiddelde opleidingsniveau in de gemeente.
Economische ontwikkeling
De Economische Foto van Hardenberg gaf een helder en feitelijk beeld van de economische ontwikkeling van de gemeente.
- De Brede Welvaart lag in de gemeente boven het landelijk gemiddelde.
- We zagen dat de vergrijzing groter is dan elders in Nederland.
- Op basis van pendelstromen bleek dat Hardenberg qua werkgelegenheid – zowel inkomend als uitgaand - een grote afhankelijkheid van de regio Zwolle kende.
- Binnen de gemeentegrenzen zagen we dat het centrum van Hardenberg haar economische belang langzaam zag afnemen.
Met deze inzichten konden beleidsmakers data-gedreven beslissingen nemen en nieuw economisch beleid formuleren. De analyse bood handvatten voor het monitoren van het gemeentelijk economisch beleid en diende als een waardevolle nulmeting voor toekomstige beleidsinterventies. Door de feiten duidelijk te presenteren, vormde de Economische Foto een sterk fundament voor beleidsdiscussies en onderbouwing van beleid. Zo hebben we een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het regionale economische beleid en de monitoring op de lange termijn.