We maakten een Economische Foto van Midden-Groningen. Hiermee kunnen beleidsmakers data-gedreven beleid maken. De analyse bestond uit deze stappen:
- Demografie: We onderzochten bevolkingsgroei en -samenstelling. We keken naar de toename van 75-plussers en de potentiƫle beroepsbevolking tot 2040.
- Arbeidsmarkt: We analyseerden de beroepsbevolking, werkloosheid, opleidingsniveaus en pendelpatronen. Ook bekeken we de kwetsbaarheid van banen door digitalisering en robotisering.
- Economische ontwikkeling: We brachten de werkgelegenheid per sector in kaart. Speciale aandacht ging naar landbouw en industrie. We onderzochten ook de bedrijvendynamiek en groei van vestigingen.
- Brede welvaart: We evalueerden welzijnsindicatoren zoals tevredenheid en gezondheid, en vergeleken deze met landelijke gemiddelden.
De Economische Foto gaf een helder beeld van de economie. We zagen dat de industrie de afgelopen tien jaar hard groeide, terwijl landbouwbedrijven sneller daalden. De economie van Midden-Groningen bleek minder schokbestendig dan die van de provincie en het landelijk gemiddelde. Qua pendelstromen zorgt de naburige gemeente Groningen voor de meeste in- en uitstroom van werknemers. Met deze inzichten kunnen beleidsmakers nieuw beleid maken en beslissingen nemen. De Foto laat ook zien hoe economische trends zich hebben ontwikkeld sinds eerdere interventies. Dit helpt bij het afstemmen van toekomstige beleidsinterventies. De Economische Foto vormt zo een sterk fundament voor beleidsdiscussies en onderbouwing van beleid. Hiermee dragen we bij aan de ontwikkeling van het regionale economische beleid en de lange termijn monitoring.