Zoals te zien is in de afbeelding hierboven is er 29% minder textiel verkocht. Dit is 14,7 kg textiel per inwoner in 2020. De afname van de verkoop is ook terug te zien in de omzetcijfers van de textielbranche. Door de Covid-19 lockdowns zijn veel winkelketens overgestapt op online verkopen van textiel. Deze groei van online verkopen hebben alleen niet gecompenseerd voor het omzetverlies van de fysieke winkels. Dit geldt vooral voor tweedehandswinkels die vaak geen of beperkte alternatieve manieren hebben om hun producten te kunnen verkopen. Dit is ook te zien in de hoeveelheid tweedehandskleding dat verkocht is. Dit is sterk afgenomen.
In contrast met het beeld dat de kledingkasten massaal zijn uitgemest, is er ook aanzienlijk minder kleding ingezameld. De reden hiervan is dat de textiel verzamelcontainers meerdere maanden gesloten zijn geweest. Dit kwam door het vastlopen van de nationale en internationale textielrecyclingketen. Daarnaast zouden de lagere verkoopcijfers ook gekoppeld kunnen worden aan de lagere inzamelingcijfers volgens het 'kast in, kast uit' principe. Het feit dat er minder kleding gekocht is, zou suggereren dat er ook minder kleding afgedankt is door genoeg ruimte in de kast.
Ook de sortering van het Nederlandse textiel laat andere cijfers zien vergeleken met 2018. Zoals te zien is in de afbeelding rechts bovenin, heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de hoeveelheid Nederlands textiel dat in het buitenland of in Nederland gesorteerd is. De verschuiving is niet terug te vinden in de absolute getallen van de sortering in Nederland. Deze zijn namelijk respectievelijk 51 kton in 2018 en 49 kton in 2020.
Niet alleen bij de verkoop en inzameling is een sterke daling te zien, maar ook bij de recycling van textiel. Momenteel wordt er vooral nog gebruik gemaakt van mechanische open loop recycling, wat inhoudt dat het gerecycled wordt in een niet-vergelijkbare toepasbare toepassing, zoals een poetsdoek, of autostoelvulling. Dit is circa de helft minder gedaan in Nederland ten opzichte van 2018.
Een voordeel van de lagere verkoop- en inzamelcijfers is de sterke daling van de milieu-impact van de textielketen. Dit laat zien dat preventie een goede manier is om de milieu impact te verminderen. Daarnaast lijkt er een positieve verschuiving plaats te vinden in de hoeveelheid duurzaam en/of gerecycled materiaal in nieuw op de markt gebracht textiel. Dit is namelijk met 60% gestegen in vergelijking met 2018. Ondanks de opmerkelijke resultaten is de circulaire textielketen misschien toch een stapje dichterbij.
Kortom, 2020 was een uitzonderlijk jaar waarin er minder kleding is verkocht, ingezameld en gerecycled, maar er wel meer duurzame materialen zijn gebruikt in nieuwe kleding. Of deze resultaten het begin zijn van een trend, zullen we moeten zien in de metingen over de jaren 2021-2025.